آزمایش پرولاکتین
آزمایش پرولاکتین، سطح هورمونی به همین نام را در خون اندازهگیری میکند. هورمون پرولاکتین در زنان و مردان تولید میشود، اما پرولاکتین خون در زنان باردار بیشتر است. این هورمون مسئول ترشح شیر است، به همین دلیل به آن هورمون شیر نیز گفته میشود. بزرگ شدن سینهها نیز به دلیل وجود این هورمون است. غده هیپوفیز این هورمون را در بدن ترشح میکند. هورمون پرولاکتین بر ترشح سایر هورمونهای جنسی مثل استروژن و پروژسترون نیز موثر است. این هورمون همچنین در متابولیسم، عملکرد سیستم ایمنی و پانکراس نقش دارد.
دستورالعمل نمونه گیری جهت آزمایش پرولاکتین
لطفا جهت دستیابی به نتایج دقیق تر به موارد ذیل توجه فرمایید
- باید حداقل 2 ساعت بعد از بیدار شدن از خواب،نمونه خون بدهید. نمونه هایی که زودتر از این زمان تهیه شوند، افزایش ناشی از خواب را نشان خواهد داد.
- در شب قبل از آزمایش لباس گشاد و راحت بپوشید و از پوشیدن لباس های تنگ خصوصا در ناحیه سینه و پستان ها اجتناب گردد.
- معاینه و تحریک پستان ها طی 24 ساعت قبل، موجب اشتباه در نتیجه آزمایش می شود.
- بیماران باید از نزدیکی و تماس جنسی در شب قبل خودداری کنند.اگر شرایط بالا رانداشتید ، زمان آزمایش را به روز دیگری موکول کنید.
- طی 12 ساعت قبل از انجام آزمایش از ورزش و فعالیت های شدید بدنی خودداری نمائید .
- مصرف قرص های ضد بارداری، کلروپرومازین و متیل دوپا را پس از مشورت با پزشک معالج قطع نمایید.
- استرس در زمان انجام آزمایش ، خصوصاً در طی 30 دقیقه پیش از آن ، موجب نتایج اشتباه می شود، لذا بیماران باید استرس خود را در زمان آزمایش به حداقل برسانند. توصیه می شود در روز خونگیری حدود نیم ساعت در آرامش کامل در آزمایشگاه حضور داشته باشید.
داروهای موثر بر میزان پرولاکتین
1-داروهایی مانند استروژن ، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای ، خواب آورها، آمفتامین ها ، داروهای فشارخون بالا (رژرپین ، وراپامیل، متیل دوپا ) و برخی از داروهایی که برای درمان ریفلاکس معده استفاده می شوند، باعث افزایش پرولاکتین می شوند.
2- گیاهانی مثل شنبلیله ، تخم رازیانه و شبدر قرمز نیز باعث افزایش پرولاکتین می شود.
3- داروهایی مانند دوپامین ، لوودوپا و مشتقات آلکالوئیدهای ارگوت ، باعث کاهش پرولاکتین می شود.